בשירות בתי הסוהר, ישנו את נוהל "מניעת הטרדה מינית והתנכלות על רקע מיני". תפקידו של הנוהל, הוא להסדיר את הדיווח על הטרדה מינית, את הטיפול באירועים אלו ואת תפקיד הממונות היחידתיות למניעת הטרדה מינית.
בשב"ס, הטרדה מינית מהווה גם עבירה פלילית וגם עבירת משמעת לעובדי שב"ס. מעבר לכך, הטרדה מינית היא גם עוולה אזרחית, ולכן ניתן להגיש כנגד המטריד גם תביעה אזרחית. העונש הפלילי על עבירה ההטרדה המינית, נע בין קנס ועד לחמש שנות מאסר, בהתאם לסעיף העבירה ולחומרת המקרה. העונשים שניתן להטיל על עובד שב"ס שעבר עבירת משמעת, הם, למשל: נזיפה, נזיפה חמורה, קנס, פיצויים על נזק גוף או נזק לרכוש, הורדה בדרגה, ריתוק ומחבוש לתקופה של עד 45 ימים.
מהי הטרדה מינית?
הטרדה מינית יכולה להיעשות הן על ידי גבר והן על ידי אישה, ולהתבצע כלפי גבר או אישה. על פי החוק למניעת הטרדה מינית, כל אחד מאלו נחשב כהטרדה מינית:
- סחיטה אדם לבצע מעשה בעל אופי מיני, באיומים.
- מעשה מגונה באדם או מעשה מגונה בפומבי.
- הצעות חוזרות בעלות אופי מיני, אף שהאדם אליו הופנו ההצעות הראה למטריד כי הוא לא מעונין בהן.
- התייחסויות חוזרות המופנות לאדם, המתמקדות במיניותו, אף שהאדם אליו הופנו ההצעות הראה למטריד כי הוא לא מעונין בהתייחסויות אלו.
- התייחסות מבזה או משפילה המופנית לאדם ביחס למינו או למיניותו, לרבות נטייתו המינית – בין אם האדם הראה שהדבר מפריע לו ובין אם לא.
- פרסום תצלום, סרט או הקלטה שמתמקדים במיניות של אדם, כאשר הפרסום עלול להשפיל או לבזות את האדם, והם נעשו ללא הסכמתו.
- כאשר מדובר על אחד ממקרים אלו כאשר הם נעשים במקום העבודה – בשב"ס, כל אחד מהם יחשבו כהטרדה מינית, בלי קשר להסכמה שנתן האדם המוטרד.
מי יכול להגיש תלונה על הטרדה מינית בשב"ס?
כל אחד מהבאים, יכול להגיש תלונה על הטרדה מינית שנעשתה בשב"ס:
- עובד שמדווח כי ממונה או עובד אחר, הטריד אותו מינית, במסגרת יחסי העבודה.
- אדם אחר שמדווח על כך שעובד כלשהו בשב"ס הטריד אותו מינית במסגרת יחסי העבודה.
- אדם אחר מטעמו של האדם שהוטרד על ידי עובד שב"ס. במקרים אלו, יש להביא אסמכתא לכך שאותו אדם מעוניין בהגשת התלונה (לדוגמא, מכתב חתום על ידי אותו האדם).
למי ניתן לפנות בכדי להתלונן על הטרדה מינית בשב"ס?
עובדים בשב"ס שהוטרדו מינית, יכולים להתלונן על הטרדה מינית, לכל אחד מאלו, לפי בחירתם:
- יוהל"ם (יועצת הנציב לענייני מגדר) בשב"ס. היוהל"ם אחראית על השוויון המגדרי בשב"ס ועל טיפול בהטרדות מיניות בארגון.
- האחראית היחידתית על מניעת הטרדה מינית (ממונָת יוהל"ם ביחידה).
- קצין רווחה.
- המפקד ישיר או מפקד היחידה, ככל שאין לו קשר לאירוע המדווח.
- ראש ענף משמעת של שב"ס.
- קצין בריאות נפש (קב"ן).
- ראש מחלקת רווחה.
- קצין משאבי אנוש.
סוהרים בשירות חובה (חיילים בשירותם הסדיר במסגרת השב"ס), בנוסף לגורמים אלו, יכולים לפנות גם למרכז מהו"ת (מרכז התמודדות ותמיכה) בצה"ל, אף אם אינם מתכוונים להגיש תלונה. משרתים בשירות לאומי או בשירות אזרחי, יכולים לפנות גם לעובד הסוציאלי של העמותה במסגרתה הם משרתים את השירות הלאומי. במקרה זה, הטיפול בתלונה, והתמיכה והליווי במתלונן, יעשו על ידי הצוות המקצועי של העמותה.
על כל גורם מהגורמים לעיל שקיבלו דיווח על הטרדה מינית, לדווח על התלונה ליוהל"ם עד 24 שעות מרגע קבלתה, גם אם המתלונן אינו מעוניין בהגשת תלונה. על היוהל"ם, להודיע באופן מידי לראש ענף משטר ומשמעת בשב"ס על המקרים בהם קיים חשש להטרדה מינית, לפגיעה או להתנכלות על רקע מיני.
אילו פעולות מתלונן על הטרדה מינית בשב"ס יכול לנקוט?
המתלונן רשאי לבחור בעצמו את סוג ההליך לטיפול באירוע. מבחינת שב"ס, כל פעולה היא לגיטימית, והמתלונן אינו צריך לחשוש מ"עקיפת סמכות".
- הליך פלילי: להגיש תלונה במשטרה או ביאח"ס (היחידה הארצית לחקירות סוהרים), אם ההטרדה בוצעה על ידי סוהר או סוהרת.
- הליך אזרחי: להגיש כנגד הנילון תביעה אזרחית בבית משפט או בבית הדין לעבודה.
- הליך פנים-ארגוני: להגיש תלונה למפקד או לממונת יוהל"ם ביחידה, או לפנות באופן ישיר ליוהל"ם או לראש ענף משטר ומשמעת.
החובה לדווח על הטרדה מינית במסגרת שב"ס
על כל סוהר, חלה חובת דיווח כאשר מגיע לידיו מידע בנוגע להטרדה מינית שנעשתה על ידי עובד שב"ס. זאת, גם כאשר הנפגע או הנפגעת, לא מעוניינים להתלונן. את הדיווח יש לעשות לממונת יוהל"ם היחידתית, אשר תעבירו אל יוהל"ם שב"ס או לראש ענף משטר ומשמעת.
על ראש ענף משטר ומשמעת להעביר את התלונה או המידע ליאח"ס, אם נראה שמתגבש חשד לביצוע עבירה פלילית, שסמכות חקירתה, היא בידי יאח"ס במשטרת ישראל. אם על פניו, התלונה לא גיבשה חשד לביצוע עבירה שחקירתה מצויה בידי יאח"ס (או גורם אחר במשטרה ישראל, או אם יש ספק בקשר לכך), התלונה תטופל על ידי ראש ענף משטר ומשמעת. ההחלטה בנוגע לאופן הטיפול בתלונה או בדיקתה, תתקבל יחד עם יוהל"ם שב"ס.
סיום
בשב"ס ישנה את היוהל"ם, אשר היא, בין היתר, הממונה בארגון על טיפול בהטרדות מיניות במסגרת שב"ס. לכן, אם חווית הטרדה מינית בשב"ס, עלייך לדעת שיש כתובת, אליה ניתן לפנות ולהתלונן על הפגיעה. מעבר ליוהל"ם, ישנם מגוון גורמים נוספים אליהם ניתן להגיש תלונה על הטרדה מינית. כמו כן, את התלונה יכול להגיש אדם מטעם הנפגע, ובאישורו.
נגד המטריד, ניתן לנקוט הן הליך פלילי, הן הליך אזרחי, והן הליך משמעתי – וכל זאת לבחירת המתלונן. מעבר לכך, בשב"ס קיימת חובת דיווח על כל עובד שהגיע לידיו מידע, על הטרדה מינית שנעשתה בארגון.