כתב אישום הוא מסמך משפטי שמגישה המדינה, ומאשים את הנאשם בביצוע עבירה פלילית. הגשת כתב אישום היא מאורע מטלטל וקשה עבור כל אדם. זהו צעד דרמטי, שמשפיע על אספקטים רבים בחייו של אדם: על שמו והמוניטין שלו, על משפחתו, על פרנסתו, וייתכן שאף על חירותו.
ניתן להתמודד עם הגשת כתב אישום ופתיחת ההליך הפלילי במגוון דרכים משפטיות, אותן נפרט במאמר. מומלץ מאוד שלא לעבור התמודדות זו לבד, ולקחת לצידך איש מקצוע שמיועד לרגעים אלו – עורך דין פלילי מומחה בעל ניסיון רב.
הייחודיות בכתבי אישום של הטרדות מיניות ועבירות מין, היא שאלת ההסכמה של הצד השני. שהרי – אם הייתה הסכמה, אין מדובר בהטרדה מינית. לפיכך, מומלץ להצטייד בעורך דין מומחה בעבירות המין, שמבין את התחום, ויוכל להגן עלייך בצורה הטובה ביותר.
התמודדות עם כתב אישום בעזרת טענות מקדמיות
אחת הדרכים הראשונות להתמודדות עם כתב אישום היא העלאת טענות מקדמיות. בכוחן של הטענות המקדמיות להביא לביטול או לתיקון של כתב האישום, או להחלפה של הערכאה הדיונית. למשל, קבלת טענה של חוסר סמכות מקומית או עניינית תוביל לשינוי הערכאה או מקום הדיון. מנגד, טענה של פגם או פסול בכתב האישום, תוביל לתיקון כתב האישום, או אף לביטולו.
טענות מקדמיות נוספות שיובילו לביטול כתב האישום, הן: התיישנות, העובדות המתוארות בכתב האישום אינן מהוות עבירה, זיכוי קודם או הרשעה קודמת בשל המעשה נושא כתב האישום, משפט פלילי אחר תלוי ועומד נגד הנאשם בשל המעשה נושא כתב האישום, חסינות, חנינה ואליבי.
טענה נוספת שיכולה להוביל לביטול כתב האישום, היא טענת ההגנה מן הצדק. משמעותה, שהגשת כתב האישום או ניהול ההליך הפלילי עומדים בסתירה מהותית לעקרונות של צדק והגינות משפטית. מדובר בטענה רחבה שיכולה להתאים למגוון של מקרים בתחום ההטרדות המיניות, למשל: אכיפה בררנית, "סוכן מדיח" או שיהוי רב בהגשת כתב האישום.
התמודדות עם כתב אישום באמצעות בהסדר מותנה
ייתכן מצב בו התביעה (המשטרתית או הפרקליטות) מעוניינת להגיש כתב אישום, אך ישנם מקרים בהם ניתן לסגור את התיק בהסדר מותנה. מהו? מדובר בהליך במסגרתו לא יוגש כנגד החשוד כתב האישום, וכך לא יתנהל הליך פלילי בבית המשפט. התיק ייסגר, רק לאחר שהחשוד יעמד בתנאים שיקבעו בהסדר, בין היתר: תשלום קנס או פיצוי כספי לנפגע עבירת ההטרדה המינית, עמידה בתנאי תוכנית מבחן, כתיבת מכתב התנצלות לנפגע, התחייבות להימנע מעבירות מין בעתיד, ועוד.
התמודדות עם כתב אישום באמצעות עיכוב הליכים
ישנם מקרים בהם לאחר שהוגש כתב אישום, ניתן להגיש ליועץ המשפטי לממשלה בקשה להורות על עיכוב הליכי המשפט. בקשה זו מוגשת לאור נסיבות ייחודיות יוצאות דופן, הן של הנאשם עצמו והן של ביצוע העבירה, המצדיקות את עיכוב ההליכים; למשל, מחלה קשה של הנאשם.
משהחליט היועץ המשפטי לממשלה לעכב את ההליכים, על בית המשפט חלה חובה להפסיק את ההליכים. ניתן לחדש הליך שעוכב אם חלפו הנסיבות שהצדיקו את מתן עיכוב ההליכים, כל עוד לא הסתיימה תקופת ההתיישנות הקבועה בחוק, המסווגת לפי רמת עבירת ההטרדה המינית (חטא, עוון או פשע).
הליך שעוכב וחודש, ולאחר מכן עוכב בשנית – אין לחדש פעם נוספת. כך, אם הוחלט שלא לחדש את ההליכים ועברה תקופת ההתיישנות, התיק הפלילי יסתיים ללא הכרעה שיפוטית וללא הרשעה פלילית עבור הנאשם.
התמודדות עם כתב אישום בעזרת הסדר טיעון
דרך נוספת להתמודד עם כתב אישום, היא חתימה על הסדר טיעון בין התביעה לבין הנאשם. במסגרת הסדר הטיעון, יכולים להשתנות עובדות העבירה של ההטרדה המינית לעובדות מרוככות יותר, רכיבי הענישה בגין העבירה לעונש מקל יותר, ועוד.
מתי בדרך כלל נחתום על הסדר טיעון? כאשר יש לתביעה קושי ראייתי להוכיח את קיום העבירה (למשל, בשאלת ההסכמה). כידוע, במשפט פלילי על התביעה להוכיח את אשמת הנאשם מעבר לכל ספק סביר, ומדובר ברמת וודאות גבוהה מאוד. לפיכך, יש מקרים שהתביעה מעדיפה להרשיע את הנאשם בכתב אישום מקל יותר, מאשר שיצא בלא כלום.
בכדי שהסדר הטיעון יקבל תוקף משפטי, בית המשפט חייב לאשר אותו. לרוב, בתי המשפט נוטים לאשר הסדרי הטיעון, אלא אם יפסק שההסדר לוקה בחוסר סבירות קיצוני (למשל, הסדר שמקל מידי עם הנאשם).
התמודדות עם כתב אישום באמצעות הקפדה על זכויות הנאשם
מרגע הזימון לחקירה ולאורך כל ההליך הפלילי – בין אם מתנהלת שמיעת הוכחות (לצורך הרשעת או זיכוי הנאשם) ובין אם לאו – לנאשם זכויות חוקיות רבות שיש לעמוד עליהן, ובהן:
- הזכות להליך הוגן, במסגרתה הנאשם זכאי להגן על עצמו ולהוכיח את חפותו.
- הזכות לעיין בחומר החקירה המשטרתי, על מנת שהנאשם יוכל להכין את הגנתו כראוי.
- זכות ההיוועצות בעורך דין, החלה בחקירת המשטרה ולאורך כל ההליך המשפטי.
- הזכות לשמור על שתיקה, במסגרתה הנאשם לא מחויב להשיב על שאלות המשטרה בחקירה, ואף לא להעיד בבית המשפט.
- זכותו של הנאשם להעיד במשפטו. אך, הוא אינו חייב לעשות זאת אם חושש שיפליל את עצמו.
סיום
הגשת כתב אישום כנגד אדם אינה התמודדות פשוטה עבורו, ובייחוד עבור אדם נורמטיבי, שלא הסתבך עם החוק בעברו. חשוב לזכור, שבעזרת ההדרכה הנכונה והליווי המקצועי של עורך דין הטרדה מינית מומחה בתחום עבירות המין, ניתן לצלוח גם את ההליך המשפטי המורכב.
עורך דין מנוסה, יפעל לבטל את כתב האישום במגוון דרכים, ובהן: טענות מקדמיות, הסדר מותנה, עיכוב הליכים והסדר טיעון. ובכל מקרה, לאורך כל ניהול ההליך הפלילי, עורך הדין יוודא את השמירה על זכויות הנאשם ויפעל להגיע לתוצאה המיטבית עבורו.