נהוג לחשוב שהטרדה מינית יכולה להתבצע רק פנים מול פנים, כאשר המטריד והמוטרד נמצאים באותו המקום. אך, בשנים האחרונות ובייחוד מאז נכנסו הרשתות החברתיות לחיינו, רשת האינטרנט הפכה להיות כר פורה להטרדות מיניות – גם כאשר המטריד והמוטרד רחוקים זה מזה בעשרות קילומטרים.
הבעייתיות הגדולה בכך, נעוצה לעיתים באיתור המטריד, אשר נהנה מהאנונימיות שהאינטרנט מעניק לו. כאשר מדובר בשליחת תמונת דיק פיק לבחורה, ישנם אמצעים לאתר את השולח (שפעמים רבות כלל אינו מסווה את עצמו), והוא יאלץ לתת דין וחשבון על מעשיו.
מהי שליחת דיק פיק, ומתי היא תהווה עבירה פלילית?
דיק פיק, הוא תמונה של איבר המין הגברי, שנשלחת למקבל התמונה, כאשר מקבל התמונה לא נתן את הסכמתו. לרוב, מדובר בבחורה המקבלת את התמונה על ידי גבר. את התמונה מקובל לשלוח דרך הרשתות החברתיות, למשל, הפייסבוק, האינסטגרם, הטיקטוק, הטלגרם ועוד.
שליחת דיק פיק ללא הסכמת הבחורה אליה נשלחה התמונה, מהווה עבירה פלילית של הטרדה מינית. זאת, גם אם השולח לא התכוון להטריד במעשיו או סבר שמדובר "במעשה קונדס".
הענישה בגין שליחת דיק פיק
שליחת דיק פיק ללא הסכמה, מהווה הטרדה מינית, ולכן ניתן להגיש כנגד השולח תלונה במשטרה.
לאחר חקירת המשטרה את המקרה, היא תקבל את ההחלטה האם להגיש כתב אישום כנגד השולח. אם הוחלט על הגשת כתב אישום כנגד שולח התמונה, יפתח כנגדו הליך פלילי בבית המשפט, בסיומו הוא עלול לעמוד בפני הרשעה פלילית.
העונשים בגין הטרדה מינית נעים בין מאסר על תנאי, דרך עבודות שירות, ועד לעונשי מאסר בפועל במקרים החמורים, למשל: כאשר התמונה נשלחה לקטינה, או כאשר מדובר במטריד ששלח תמונות רבות.
ההשלכות האזרחיות של שליחת דיק פיק
מעבר לנקיטת הליך פלילי והגשת תלונה במשטרה, בגין שליחת דיק פיק ניתן לפעול בשני מישורים נוספים:
- המישור האזרחי: שליחת דיק פיק מהווה עוולה אזרחית, ולפיכך, ניתן להגיש כנגד השולח תביעת פיצויים ללא הוכחת הנזק שנגרם לבחורה אליה הגיעה התמונה. קרי – השולח ישלם לתובעת פיצויים, רק על עצם שליחת התמונה, אף אם שליחתה לא גרמה כל נזק לבחורה. במסגרת התביעה האזרחית, בית המשפט רשאי לפסוק פיצוי שמגיע עד לסכום של 120,000 ש"ח. אם כן נגרם לבחורה נזק בעקבות שליחת התמונה והיא מעוניינת בפיצוי גבוה יותר, על התובעת להוכיח זאת; למשל, באמצעות הגשת מסמכים המעידים על מצבה הנפשי. ככל שבית המשפט יסבור כי אכן נגרם נזק, הוא יעלה את סכום הפיצוי.
- המישור המשמעתי: כאשר מדובר בשולח ששלח דיק פיק לקולגה בעבודתו, יהיה ניתן לפתוח כנגד העובד השולח גם בהליך משמעתי. על פי החוק למניעת הטרדה מינית, על כל מעסיק לעשות "כל שביכולתו" על מנת למנוע הישנות של הטרדה מינית במקום העבודה. במקרים רבים, המשמעות לכך היא פיטורי העובד שהטריד מינית ושלח את התמונה.
הסכמי פשרה במסגרת שליחת דיק פיק
מעבר לנקיטת הליכים משפטיים פורמליים, ישנה תופעה נרחבת של חתימה על הסכמי פשרה סודיים מחוץ לכותלי בית המשפט, שנחתמים בין השולח לבחורה אליה נשלחה התמונה.
במקרים אלו, פונה הבחורה לגבר ששלח לה את התמונה בלא הסכמתה, ו"מאיימת" בהגשת תלונה במשטרה ובתביעת פיצויים אזרחית. לעיתים, הבחורה אף מצטיידת בעורך דין, אשר שולח לגבר מכתב התראה לפני תביעה.
הגבר, שחושש מכך שסיפור שליחת התמונה המינית יצא לאור – מעדיף לשלם לבחורה סכום של כמה עשרות אלפי שקלים. זאת, בתמורה לחתימתה של הבחורה על הסכם פשרה סודי בגין ביצוע התשלום, וכן אי הגשת התביעה והתלונה במשטרה.
בצורה זו, הגבר נמנע מחשיפת שמו ומעשיו בפני הקרובים לו, והדבר חשוב במיוחד אם מדובר בגבר נורמטיבי ללא עבר פלילי, או בגבר נשוי בעל משפחה וילדים. כמו כן, מוסר מעל השולח האיום של חקירה משטרתית והליך פלילי שעלול להיפתח נגדו. מנגד, האישה נהנית מקבלת פיצוי כספי מבלי לעבור הליך משפטי ארוך ומייגע.
סיום
על אף שהיא נראית לעיתים כפעולה "תמימה" ולא מזיקה, שליחת פיק דיק מהווה עבירה פלילית חמורה של הטרדה מינית. גבר אשר יורשע בעבירה זו עלול לעמוד בפני עונשי מאסר העומדים על מספר שנים. כמו כן, שליחת פיק דיק מהווה עבירת משמעת, ואף עוולה אזרחית במסגרתה ניתן לתבוע פיצויים ללא הוכחת נזק.
לפיכך, אם נשלחה אלייך תמונת דיק פיק, מומלץ לפנות לעורך דין המומחה בעניין, שיעזור לך למצות את זכויותייך המשפטיות.